Címlap

Következő tanfolyam:

 

 

Vizsga: ............

 

 

Nem csak nálunk tanulóknak

A tanfolyamok havonta indulnak, vagy csoportoknak 10-15 fő esetén.
A tanfolyam általában 1 tömbösített ( 1 nap 9-től 17 óráig) foglalkozásból áll, ami magába foglalja az elméleti és gyakorlati oktatást is.


Elmélet: 3x2óra (közúti elsősegély)
Gyakorlat: 1x2óra (beteg vizsgálata, lélegeztetés gyakorlása, stabil oldalfektetés, sebkötözés)

 

Igény szerint plusz gyakorlási lehetőséget tudunk biztosítani.

Az elsősegély tankönyv nálunk is megvásárolható.


Mentőtiszt oktatónk több éves szakmai tapasztalattal és oktatói gyakorlattal rendelkezik.

Jelentkezés:

Jelentkezni előre a tanfolyam- vagy vizsgadíj befizetésével az irodában lehet.
A tanfolyam pontos idejéről smsben vagy e-mailben tájékoztatjuk a jelentkezőket.

 

 

A vizsgára jelentést mi intézzük!

Szeged, Batthyány u. 34
Telefon: 62/423-986
E-mail: elsosegely@rutinautosiskola.hu

 

A vizsga helye: Szeged, Szeged Pláza, Vk ügyfélszolgálati iroda

Hasznos:
Magyar Vöröskereszt
 

 

 

 

 

Laikus újraélesztés

 

Tisztelt olvasó!

 

Szeretnék a laikus újraélesztéssel kapcsolatban némi támpontot nyújtani Önöknek abban, hogy minél hatékonyabban tudjanak, tudjunk segíteni azokon, akik a hírtelen szívhalál áldozatává váltak. Hazánkban évente mintegy 20-25 ezer embert hal meg hirtelen szívhalál következtében. Ez a kórkép nemcsak ismert szívbetegeket érint, előfordulhat fiatal, sportos életet élő embereknél is, gyakran lehet a szívbetegség első jele, minden előzetes figyelmeztető jel, panasz nélkül.

A hirtelen szívhalál hátterében az esetek jelentős százalékában kamrafibrilláció áll. A szív működését, azaz a szívizmok rendszeres, automatikus összehúzódását a szív saját ingerképző központjai irányítják, ahonnan speciális ingervezető rostok továbbítják az elektromos impulzust a szívizomra. A szívüregek közül a kamrák megfelelő erejű és ritmusú összehúzódása tartja fenn a testben a vérkeringést, biztosítja a szervek vérellátását. Az említett kamrai ritmuszavar esetén a kamra falában található izomsejtek normál működéséhez szükséges összhang megszűnik, működésük kaotikussá válik, melynek következtében nincs hatékony összehúzódás, tehát nincs vérkeringés, klinikai halál állapota áll fenn. A beteg ebben az esetben azonnal újraélesztésre szorul. Minden perc késlekedés az újraélesztés megkezdéséig rohamosan csökkenti a beteg túlélési esélyeit.

Alapszintű újraélesztés
Angolul Basic Life Support, azaz a BLS befolyásolja leginkább a túlélést hirtelen szívhalál esetén, mivel a korán megkezdett újraélesztés és azonnali (1-2 percen belül) defibrillálás több, mint 60%-osra növeli a túlélési esélyt.

A túlélési lánc elemei:

10

1. korai segélykérés

2. korai mellkaskompresszió

3. korai defibrillálás

4. kórházi ellátás

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az alapszintű újraélesztésnél a legfontosabb felismerni a veszélyhelyzetet, majd hatékonyan beavatkozni. Ha észleljük, hogy a beteg nem vesz levegőt vagy légzése nagyon ritka, felületes, a keringés, pulzus ellenőrzése nélkül el kell kezdenünk az újraélesztést. Azonnal harminc mellkaskompressziót, majd két befúvást kell alkalmazni.

A mellkaskompressziót a mellkas közepén átkulcsolt kézzel, nyújtott karral végezzük. A mellkast kb. öt centiméter mélyen nyomjuk össze. A lenyomás és a felengedés aránya 1:1 legyen. Egy perc alattközel száz alkalommal végezzük a kompressziót.

 

9

 

A lélegeztetéshez a fejet teljesen hajtsuk hátra, ezzel is biztosítsunk szabad átjárható légutat. Szájból szájba történő lélegeztetéshez fogjuk be a beteg orrát és a szánkkal zárjuk körül a beteg száját majd fújjunk be egy másodpercig. A befúvást követően fejünket fordítsuk oldalra, a beteg melllkasa felé és fülünkkel ellenőrizzük, hogy a befújt levegő távozik-e, ill. látjuk, hogy a mellkas süllyed-e. Szájból orrba is történhet a lélegeztetés, ez esetben a beteg száját zárjuk, ajkainkkal az orr teljes egészét fedjük be, majd így fújjunk be 1 másodpercig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

 

 

 

 

Ezt a 2 műveletet mindaddig végezzük, ameddig a mentő meg nem érkezik vagy a beteg életjelet nem mutat pl.:mozog, köhög vagy a légzés visszatér. Ha a beteg eszméletlen marad, helyezzük stabil oldalfekvő helyzetbe.

 

 

 

 

 

 

7

 

 

 

 

 

A legújabb ajánlások szerint az újraélesztés leghangsúlyosabb része a jól végzett mellkaskompresszió. Hirtelen szívhalál esetében, ha csak mellkaskompressziót végzünk, ez is jelentősen javítja a beteg túlélési esélyeit.

 

 

 

 

 

 

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Mindenkinek erőt egészséget kívánok.

Ivánkovits László

 

 

+36 (62) 423 986
Ha úgy érzed, további információra van szükséged, vagy egyedi igényed van, keress minket telefonon, vagy küldj egy üzenetet és visszahívunk.

Elsősegély tanfolyam

Vizsgalehetőség nem csak nálunk tanulóknak!

 

Tanfolyam: 8 000 Ft
Vizsgadíj: 6 500 FT
Összesen: 14 500 Ft
   
Elsősegély tankönyv: 1600 Ft

 

További információ >>>

Partnereink